Herstel burn-out. Hoe herstel je effectief van een burn-out? Dit is een veel voorkomend onderwerp aangezien 1 op de 7 mensen een burn-out krijgt.
Herstel van een burn-out
Een burnout – en het herstel ervan – is in ieder geval een proces, je krijgt het niet van de ene dag op de andere en het is ook niet zomaar over. Vaak duurt het jaren voordat een werknemer last krijgt van ernstige problemen of niet meer kan functioneren. Zowel op het werk als daarbuiten. Hierna ziet het eruit als een plotselinge instorting, maar dat is meestal de combinatie van jarenlang overbelast en gestrest zijn. Vaak is een falend management de oorzaak, maar het kan ook zijn dat de werkdruk te hoog is of dat de bedrijfscultuur ongezond is. De symptomen van een burn-out sluipen er langzaam in, bijna zonder dat je het merkt. Dit heeft tot gevolg dat het je allemaal teveel wordt en je je ziek moet melden of zelfs ontslag neemt.
Het is vaak een proces van vallen en opstaan voordat je definitief hersteld bent. Wel verandert ongeveer 80% van de mensen die herstellen van baan, want het is de werkplek waar de problemen ontstaan. Daar kunnen andere factoren aan bijdragen, zoals een moeilijke thuissituatie, een sterfgeval, een andere aandoening of ziekte of een verslaving, maar de kern van een burnout ligt altijd in de omstandigheden op het werk.
Hulp bij een burn-out
Hoe dan ook is het doormaken van een burn-out geen grapje en het is een langdurig proces. Het is belangrijk dat je goede hulp zoekt, want je kunt met goede begeleiding in minder dan een jaar helemaal herstellen. Thuis zitten en leven met slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen gaat je probleem niet oplossen, je moet aan jezelf werken. De meest effectieve en kortdurende behandeling is in het algemeen cognitieve gedragstherapie (CGT). Andere behandelwijzen zijn lichaamsgerichte therapie, mindfulness-training, psychodrama en oplossingsgerichte therapie. Al die therapieën hebben gemeen dat je je lichaam, je geest en je emoties weer in evenwicht brengt, je grenzen leert kennen, meer voor jezelf gaat opkomen, minder perfectionistisch wordt en leert om vaker nee te zeggen. Het kan dus zomaar zijn dat je jezelf na je herstel beter en gelukkiger voelt voor je burn-out. Voor iedereen die er nog in zit: er is licht aan het eind van de tunnel!